Hannah (1996) is één van de vele trainees die continu instromen bij ons bedrijf. Zij gaan aan het werk als young professional. En dat doen ze binnen een op maat gemaakt programma. Je loopbaan kan nauwelijks beter beginnen…
Na mijn studie Werktuigbouw in Delft heb ik gekozen voor Tata Steel, juist omdat de daadwerkelijke productie hier zo dicht bij je is. Ik zou het denk ik niet lang kunnen uithouden in een puur ‘kantoorbedrijf’ met alleen maar bureaus. Dat is mij veel te statisch. Het maken van staal gebeurt hier voor je neus, dat is wel andere koek. Ik ben vooral van de toepassing van kennis, de toch praktische kant. Maar dat ik dat hier op zoveel vlakken kan doen, dat was toch een verrassing.
Een trainee begint als starter en maakt kennis met verschillende fabrieken. In mijn eerste jaar had ik twee projecten in de Pelletfabriek. De eerste om gas en energie te besparen en bij het andere project ging het om ‘opruimwerk’. Dat klinkt misschien suf, totdat je daar staat. Midden in een giga-fabriek vol techniek. En dat is dan nog maar een klein deel van de hele productieketen. Het was boeiend, je werkt en ordent samen en aan de hand van strakke werkmethodes zodat collega’s de ruimte en de werkvloer optimaal kunnen gebruiken.
Ondertussen ben ik coördinerend betrokken bij onze Green Teams. Vanuit deze teams zetten collega’s, vaak naast hun dagelijkse werk, zich extra in om processen op de site te verduurzamen. Wat ook leuk en ontzettend concreet is, is dat ik af en toe vanuit Tata Steel middelbare scholen bezoek. Dan geven we les over het maken van staal en vertellen we aan de hand van een presentatie over de toekomstige productie van Groen staal, uiteindelijk sluiten we af met een uitdagende opdracht.
Op dit moment ben ik bezig met nieuwe opdrachten bij weer een hele andere kant van de productie. Hier gaat het in de Warmbandwalserij om het opnieuw inrichten van het onderhoud aan enorme installatiedelen. Bij de Koudbandwalserij kijk ik met de teams van onderhoud en productie naar de aanpak van storingen. En voor mijn volgende opdracht ga ik naar onze fabriek in het Duitse Gelsenkirchen. Deze fabriek is al helemaal CO2-neutraal.
Nu ik eraan denk, ik weet nog dat ik ooit heb leren solderen en thuis de afstandsbediening repareerde. Dat is best exemplarisch waarom ik het naar mijn zin heb bij Tata Steel. Klussen aanpakken en doen!