Paulien van der Lem
Master bestuurskunde, specialisatie governance of complex systems aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam
Wat houdt je afstudeeropdracht in?
Voor een complex technisch investeringsprogramma van Projects & Technical Consultancy (het interne ingenieursbureau van Tata Steel) ondersteun ik het team met het opstellen van het communicatiebeleid. Het gaat hierbij om het identificeren en analyseren van de verschillende stakeholders om vervolgens een communicatiestrategie uit te stippelen die aansluit op de verschillende belangen, behoeften en verwachtingen.
Verder doe ik in het kader van mijn afstuderen onderzoek naar stakeholder management. Daarvoor probeer ik zowel vanuit de theorie als vanuit de praktijk in beeld te brengen waarom het pro-actief blijven betrekken van belanghebbenden vaak als lastig wordt ervaren.
Waarom heb jij gekozen voor Tata Steel?
Als afstudeerder wilde ik mijn stageadres slim kiezen. De goede reputatie van Tata Steel is daar leidend in geweest. Wanneer iemand mij zou vragen naar mijn afstuderen, wilde ik niet steeds zuchtend moeten uitleggen wat het betreffende stagebedrijf doet en waar het voor staat. Ik wilde trots zijn op mijn stageplek.
Het grote, gerespecteerde Tata Steel past perfect in dat plaatje. Bovendien heeft de organisatie ook ruime ervaring met stagiairs. Dat geeft vertrouwen. Enthousiaste verhalen van mijn familieleden, vrienden en kennissen die ook hier in IJmuiden werkzaam zijn bevestigde die positieve indruk. Zo overwon mijn nieuwsgierigheid en stuurde ik een open sollicitatie. En nu kan ik ook nog lekker elke dag op de fiets naar m'n stage!
Welk beeld had je voorafgaand aan je stage van Tata Steel?
Als geboren en getogen Beverwijker kende ik het bedrijf vooral van wat er zichtbaar is aan de buitenkant; rokende schoorstenen en rijdende treinen. Een gigantisch terrein, een goede werkgever voor velen. Een kenmerk van deze regio, iets wat hier 'hoort'. Al had ik bijvoorbeeld nog geen idee waar die enorme vierkanten bak (Oxystaalfabriek, weet ik nu) eigenlijk toe diende. Kortom, in mijn ogen was Tata Steel in IJmuiden vooral groots en al jaren hetzelfde.
Wat vertel je als je jouw stageplek aan je vrienden omschrijft?
Hoeveel mogelijkheden ik heb om mijn eigen ding te doen. Iedereen kent wel die verhalen van stagiaires die niet professioneel behandeld worden en vooral de rotklusjes mogen oplossen; dat is bij Tata Steel niet aan de orde. Ik heb alles wat nodig is binnen handbereik, behulpzame collega's en wanneer ik iemand vraag voor een kort interview, wordt daar altijd positief op gereageerd. De sfeer is goed en er wordt hard gewerkt.
Welk moment van je stage/afstuderen is jou tot dit moment het meest bijgebleven en waarom?
Het indrukwekkende gevoel van de eerste paar dagen. Je wordt als stagiair bij Tata Steel goed opgevangen. Ze zijn voorbereid op je komst en hebben alles geregeld op de dag dat je binnenkomt. Een heuse introdag met rondrit en fabrieksbezoek maakt dat je bij het begin begint en gelijk je medestagiairs leert kennen. De dinsdagochtend daarna introduceerde mijn begeleider mij aan het team tijdens de vergadering onder het mom van de 'successen van de maand'. Een goed begin is al de helft en geeft energie om aan de slag te gaan!
Wat maakt je stage leuk?
De structuur van de organisatie, de impact van het investeringsprogramma en de complexiteit van de communicatie maakt dat er hier echt een uitdaging ligt. Ik hoor veel verschillende verhalen. Een veelheid van afdelingen en dienstverleners werken samen hard aan het resultaat, met ieder zijn eigen obstakels en vragen. De dynamiek spreekt me aan en maakt dat het onderwerp van mijn stage, stakeholders, ook zeer relevant is. De indruk dat ik iets van waarde kan toevoegen, voor het bedrijf, het team en ook mezelf. Ik heb al veel geleerd, van de sfeer geproefd en ondernomen.
Ook afstuderen bij Tata Steel?
Klik hier voor een overzicht van stageplaatsen en afstudeeropdrachten.