Diederick Nusman
Bachelor Werktuigbouwkunde en Master Systems & Control aan de Technische Universiteit Delft
Wat kan je over je afstudeeropdracht vertellen?
Na het walsen van het staal, wordt het staal opnieuw verwarmd en voorzien van een zinklaag in een dompelverzinklijn. Op deze manier worden de mechanische eigenschappen, zoals sterkte en vervormbaarheid, weer hersteld. Tata Steel heeft 3 van dit soort dompelverzinklijnen (DVL), waarvan DVL3 de nieuwste is in Europa. Het staal wordt volgens een uniek gloeiprofiel opgewarmd en afgekoeld. Door de grote diversiteit aan producten is het bijna onmogelijk om de temperatuur van het staal met de hand te regelen. Daarom is een geavanceerd regelsysteem ontworpen, zodat de temperatuur van het staal het gewenste gloeiprofiel volgt en de doorvoersnelheid van de fabriek wordt geoptimaliseerd. Mijn opdracht omvat het modelleren en regelen van de Slow-Cooling Section, het gedeelte waar het staal weer wordt afgekoeld. Zo kunnen toekomstige producten, zoals Advanced High Strength Steels voor de automotive industrie, ook accuraat worden behandeld in de dompelverzinklijnen.
Waarom heb je gekozen voor Tata Steel?
Tijdens mijn opleiding ontdekte ik dat ik graag wil werken in een grote productieomgeving. Vanuit mijn passie voor techniek, kwam ik al snel bij Tata Steel terecht. Alles in IJmuiden is groot en daar ligt dan ook direct de uitdaging. Hoe kan alles zo efficiënt mogelijk worden ingedeeld? En die uitdaging, dat was de reden dat ik graag bij Tata Steel mijn afstudeeropdracht wilde uitvoeren.
Welk beeld had je voorafgaand van Tata steel?
Als je van vakantie terugkomt, kun je vanuit het vliegtuig het bedrijventerrein zien liggen. Het is zo groot dat je zo maar een half uur van het ene gebouw naar het andere gebouw aan het fietsen bent. Door de omvang van het terrein en het staal dat gemaakt wordt, verwachtte ik niet dat het zo geavanceerd is als dat het daadwerkelijk is. Met de nieuwste technologieën wordt het proces steeds beter, wat ontzettend interessant is om van zo dichtbij mee te maken.
Als je jouw stageplek aan jouw vrienden omschrijft, wat vertel je dan?
Voor iemand met een technische achtergrond, vergelijk ik mezelf altijd met een kleine jongen in de snoepwinkel. Elke dag bij het aankomen en verlaten van het terrein heb ik een grote glimlach op mijn gezicht als ik langs de fabrieken fiets. En het leuke is, dit zie ik bij veel mensen die hier werken. Iedereen is trots op het staal dat gemaakt wordt en dat maakt afstuderen ook een stuk leuker.
Welk moment is het je meest bijgebleven?
Samen met mijn begeleider ben ik een middag in de fabriek geweest. Met een veiligheidshelm op mijn hoofd, had ik de kans om de installatie van dichtbij te bekijken. Het is toch het leukste om te zien waar je onderzoek over gaat en mensen erover hoort vertellen. Het moment dat ik het staal met hoge snelheid onder me door zag schieten, zal ik nooit vergeten.
Wat maakt je afstudeerstage interessant?
Voorafgaand aan de afstuderen, is de opdracht in overleg samengesteld. Bij Tata Steel zijn ze bezig om de Dompel-Verzinklijnen met geavanceerde technieken te regelen. Om in de toekomst speciale staalsoorten te kunnen produceren, wordt het beheersen van temperatuur tijdens het koelen ook steeds meer van belang. Als mijn model en regelsysteem naar behoren werkt, zal dit ook daadwerkelijk op de fabriek gaan draaien. Het gevoel dat je aan iets werkt, wat er voor gaat zorgen dat de fabriek efficiënter ingezet kan worden, maakt elke dag weer interessant en uitdagend. Er worden ook workshops, lezingen, borrels en fabrieksbezoeken georganiseerd voor stagiairs. Dus ook naast mijn eigen afstudeeropdracht, krijg ik veel mee van wat er allemaal gebeurt op het terrein.
Ook afstuderen bij Tata Steel?
Klik hier voor een overzicht van stageplaatsen en afstudeeropdrachten.