Installatiebeheerder Elektro
Jordy: "De Oxystaalfabriek is een grootschalige en unieke omgeving met een enorme variëteit aan werkzaamheden."
- Jordy Molenaar
- Installatiebeheerder bij de Oxystaalfabriek
- Sinds 2012 in dienst bij Tata Steel
- Studie: mbo-4 Elektrotechniek (Academy van Tata Steel), nu: hbo-Elektrotechniek
Na zijn vmbo1 Theoretische Leerweg koos Jordy Molenaar (24 jaar) voor het leer/werktraject mbo- 3 Elektrotechniek van Tata Steel. Hij wilde graag met zijn handen werken en niet vijf dagen per week in de schoolbanken zitten. Zijn opa gaf hem de tip voor de bedrijfsschool van Tata Steel. Jordy koos destijds bewust voor mbo-3 Elektrotechniek, vanwege zijn interesse in de automatiseringstechniek.
Hij vindt het bijzonder dat via automatisering grote zware machines hun werk doen zonder dat er veel mensen bij betrokken zijn. De uitdaging voor een elektrotechneut, en dus voor Jordy, is het puzzelen en uitdokteren hoe het proces zichzelf kan aansturen via automatisering. Na het behalen van zijn mbo-4 diploma ging hij aan de slag bij de storingsdienst van HIsarna. HIsarna is de proeffabriek waar een alternatief voor het hoogovenproces wordt ontwikkeld. Jordy was betrokken bij het opstarten en het in bedrijf houden van de installaties van HIsarna. Na drie jaar werd de proeffabriek tijdelijk stilgelegd. Hij werd gedetacheerd bij de Oxystaalfabriek, waar hij niet meer weg wilde. Jordy is inmiddels installatiebeheerder bij de afdeling Ruw Staalbereiding (RSB), waar het proces van staal maken begint. Hier wordt het geproduceerde ruwijzer van een Hoogoven omgezet tot vloeibaar staal. De omzetting van ijzer tot staal vindt plaats door het toevoegen van diverse materialen, zoals schroot (oud ijzer) en diverse andere grondstoffen en de injectie van kalk en zuurstof. Hiervoor heb je een ruwijzerput, ROZA, kranen en een Converter nodig.
“Het is erg interessant om in de Oxystaalfabriek te werken. Het is een grootschalige en unieke omgeving met veel verschillende installaties en daardoor is er een enorme variëteit aan werkzaamheden. Elke dag is anders: wordt het een rustige kantoordag of zijn er storingen op te lossen?”.
Hoe ziet je werkdag eruit?
Op de afdeling van Jordy is het werk verdeeld over vijf installatiebeheerders Elektrotechniek. “Ik ben verantwoordelijk voor het onderhoud en in bedrijf houden van het begintraject van de Oxystaalfabriek, daarbij horen de ruwijzerputten, ROZA’s, kranen en schrootwagens. Onze dag begint om 7.00 uur met de technische bespreking om door te nemen hoe de afgelopen 24 uur zijn verlopen voor de technische ladingen: welke storingen er zijn of ideeën ter verbetering. Vervolgens worden onderling de werkzaamheden verdeeld. Na deze bespreking kijk ik in het systeem welke meldingen en/of orders er zijn. Vanuit het jaarstilstandplan worden de periodieke onderhoudsmomenten voor de installaties gemeld. Als installatiebeheerder bereid je die stilstanden voor, zoals het plannen van de werkzaamheden, de firma’s inplannen die het werk gaan uitvoeren, het bestellen van materialen, het opstellen van onderhoudsplannen en het zoeken naar oplossingen voor verbeteringen. Uit inspecties komt weer een overzicht met verbeteringen waar we dan een oplossing voor moeten vinden en vervolgens in moeten plannen voor de komende stilstand. Mijn werk is 50/50 verdeeld over kantoor en in de fabriek. In de fabriek inspecteer je de installaties om te onderzoeken wat er aan de hand is en hoe op te lossen. Ook werk je nauw samen met productie."
Wat maakt jouw werk boeiend?
"De uitdaging in het werk is om de installatie draaiend te houden. Als de installaties niet goed onderhouden worden, dan staat de productie stil. De installaties zijn een combinatie van oude en nieuwe technieken en onderdelen. Soms zijn onderdelen niet meer leverbaar. Juist het zoeken naar alternatieven, testen en het vervolgens inplannen en uitvoeren van de vervanging en in bedrijfstellen maakt het werk mooi. Voor iemand werkzaam in de elektrotechniek is het werk bij Tata Steel ontzettend divers. Het varieert van grove techniek tot hele fijne techniek, automatiseren, kalibreren of werken aan printplaatjes. Of je bent actief werkzaam in het veld bij grote storingen. Op dit moment werk ik mee aan het project “ombouwen van kranen”. De huidige aandrijvingen worden niet meer geproduceerd en moeten worden vervangen door nieuwe drives in 2022. Het interne ingenieursbureau PTC krijgt de opdracht om de drives op de kranen te vervangen. Zij stellen het plan op, leveren de tekeningen op, vragen het budget aan en zijn verantwoordelijk voor het projectmanagement. Samen met de installatiebeheerders bespreken en toetsen zij of het project mogelijk is."
Hoe wil je jezelf verder ontwikkelen?
“In mijn functie draai ik dagdiensten. Daardoor was het mogelijk om te starten met mijn deeltijdopleiding hbo Elektrotechniek. Ik werk 4 dagen 9 uur. De vijfde werkdag besteed ik aan mijn studie. Nog een klein jaar studeren en dan heb ik mijn hbo-diploma. Graag zou ik mij daarna verder willen specialiseren als technisch specialist richting automatisering. Of het werken in grotere projecten lijkt mij ook mooi. Er zijn genoeg doorgroeimogelijkheden binnen dit bedrijf. Ik ben nog lang niet uitgeleerd.”
Medewerkers over Tata Steel
Hans: " In dit project zijn de technici uit al onze disciplines uitgedaagd."