Installatiebeheerder eindwals onderhoud
Evert: "Mijn baan is er een voor echte techniekgekken, zeer breed en allesomvattend"
- Evert van Unen
- Installatiebeheerder eindwalsen Direct Sheet Plant
- in dienst bij Tata Steel sinds mei 2017
- studie: mbo-4 werktuigbouwkunde
Evert van Unen was al gedetacheerd bij Tata Steel, voordat hij hier in dienst kwam. “De complexiteit van deze installatie maakt dat ik heel bewust voor deze functie heb gekozen. Deze machine weegt tonnen, maar moet op tiende van millimeters worden afgesteld. De mix van grove en fijne mechanica en ook de mate van werkdruk… Het maakt mij blij als ik het voor elkaar krijg om deze machine optimaal te laten werken!”
Samenwerken
“Ik werk in dagdiensten, begin om 07.00 uur en ga in principe om 15.00 uur weer richting huis. Als ik ’s morgens aan kom rijden en ik zie de rook uit de pijp komen, dan ben ik tevreden! Die rook betekent dat de machines draaien, dat is samen met het beperken van onderhoud heel in het kort mijn functie. Het maximaliseren van de machinebeschikbaarheid kan ik niet alleen, dat moet je echt samen doen. Binnen een fabriek staan meerdere installaties die allemaal afhankelijk zijn van elkaar, dat betekent goed samenwerken met collega installatiebeheerders. Maar ook bij individuele installaties, zoals bijvoorbeeld de cilinders in de walsen, zal je goed moeten samenwerken. Grote kans dat ik mijn elektro en hydrauliek collega’s nodig heb als hier aan gewerkt moet worden.”
Rustig mijn rondje doen
“Als installatiebeheerder ben je goed in staat om je eigen werk in te plannen. Het mooie is dat ik elke dag bezig ben om mijn installatie beter te maken. Verbeteringen om het productieproces minder te verstoren, om schoner te kunnen werken of bijvoorbeeld problemen in de toekomst te kunnen voorkomen. Verbeteringen die je kan doen omdat technieken en beschikbare materialen beter worden. De uitdaging in mijn werk is het op tijd gereed hebben van planningen en op het juiste moment kunnen beschikken over onderdelen. Het grootste deel van mijn werk is kantoorwerk, maar ik houd ervan om alles op orde te hebben en rustig mijn ronde in de fabriek te kunnen doen.”
Walhalla voor techneuten
“Mijn werkplek is een plek voor echte techniekgekken. De eindwalsen zorgen ervoor dat het staal van 12 millimeter dikte naar 3 tot 1,5 millimeter wordt gewalst. Die dikte is afhankelijk van de wensen van de specifieke klant. De snelheid waarmee het staal door de walsen gaat is 80 kilometer per uur. Hier hebben we stevige cilinders voor nodig, er zitten er twee van 23 ton per stuk in het wals frame. De krachten die op de installatie vrijkomen zijn echt enorm. Een werkplek met installaties die niet functioneren zonder alle vormen van techniek. Ik heb het geluk dat ik ervaring heb met elektrotechniek, pneumatiek en mechanica, ik snap daardoor heel goed hoe de installatie moet werken. Techniekgek? Ja, ik leef voor techniek. Voor het rekenwerk, het planwerk, het bijhouden van reparatiedelen en het op orde houden van tekeningen.”
Meer ontwikkelingsmogelijkheden
“Ik had al het gevoel dat ik voor Tata Steel werkte toen ik gedetacheerd was, ook als gedetacheerde was de betrokkenheid heel erg hoog. Ik heb in die tijd kennis kunnen maken met verschillende fabrieken en heb heel bewust voor deze functie en het dienstverband gekozen. Mijn ontwikkelingsmogelijkheden zijn nu uitgebreider. Niet onbelangrijk, nu draag ik de eindverantwoordelijkheid voor mijn installatie! “
Medewerkers over Tata Steel
Arno: "Een multidisciplinair project waar het complete team met trots op terug kan kijken"