Installatiebeheerder Continugietmachines

Martijn: "Mijn werk is echt puzzelen: complexiteit in een grote en industriële omgeving."

  • Martijn Sman
  • Installatiebeheerder Continugietmachine bij de Oxystaalfabriek
  • Sinds 2019 in dienst bij Tata Steel
  • Studie: mbo-4 Elektrotechniek/Luchtvaart, nu: hbo-Elektrotechniek

Van te Land naar ter zee, via de lucht terug op land

In 2019 besloot Martijn Sman (27 jaar) na een loopbaan van 6 jaar als helikoptermonteur bij de Marine dat het tijd was voor een volgende stap in zijn loopbaan. Hoewel binnen Defensie wel mogelijkheden waren, wou ik buiten de poort kijken wat banen er waren. Ik wilde graag een andere kant van de techniek zien”. Als echte techneut in hart en nieren was een uitdagende functie in de techniek een voorwaarde voor de volgende stap. Terug op het land koos hij voor een baan bij Tata Steel als installatiebeheerder. Martijn is nu werkzaam als installatiebeheerder Elektrotechniek bij Technisch Beheer & Onderhoud bij de Oxystaalfabriek. Samen met zijn collega’s is hij verantwoordelijk voor het planbaar onderhoud van de continugietmachines. "Via mijn oud-klasgenoten hoorde ik goede berichten over Tata Steel. Naast de goede arbeidsvoorwaarden heb je ook veel mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen. Het bedrijf is groot met een diversiteit aan fabrieken. Dat betekent veel mogelijkheden om te groeien. Je kunt alle kanten uit.Mijn werkeenheid is een gezellige omgeving met jonge collega’s. De samenwerking met de collega’s binnen de verschillende afdelingen en eenheden is prettig. Bij Tata Steel is alles veel groter en grover. Zeker vergeleken met mijn vorige werkgever. Een motor is soms al tien keer groter en zwaarder dan elders. Dat vind ik mooi.”

Wat maakt jouw werk boeiend?

“Mijn werk is echt puzzelen: complexiteit in een grote, grove industriële omgeving. Als installatiebeheerder continugietmachines plannen we vier keer per jaar grote inspectierondes. Daarbuiten zijn er ook vier keer per jaar korte stilstanden per machine. Als installatiebeheerder bereid je stilstanden voor zoals het plannen van de werkzaamheden, de firma’s inplannen die het werk gaan uitvoeren, het bestellen van materialen, het opstellen van onderhoudsplannen en het zoeken naar oplossingen voor verbeteringen. Ook werk je in projecten zoals het vernieuwen van onderdelen van de installaties of het aanbrengen van structurele verbeteringen. In één van mijn huidige projecten onderzoeken we waarom de sensoren bij de meetinstrumenten van de gietvorm de levensduur niet halen. Ik onderzoek waarom het gebeurt en wat dan de oplossing is. Behalve eigen vakkennis en ervaring, voer je metingen uit, overleg je met de leverancier of andere specialisten. Uiteindelijk kom je met een aantal mogelijke opties tot verbetering. Vervolgens maak je een plan in samenwerking met alle betrokkenen en firma’s om de verbetering veilig te realiseren. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van de oplossing, wordt deze geïmplementeerd tijdens een stilstand. De functienaam installatiebeheerder zegt het eigenlijk al: je beheert een deel van de installaties en zorgt dat deze draaiend blijft. Een groot deel van je werkzaamheden doe je vanaf kantoor, zoals het aanmaken van werkvergunningen zodat werkzaamheden veilig uitgevoerd kunnen worden door derden. Je maakt planningen, bereidt de werkzaamheden voor en regelt de andere partijen voor de uitvoer van de werkzaamheden. Natuurlijk ga je ook de fabrieken in om zelf kleine werkzaamheden uit te voeren.”

Hoe ziet je werkdag eruit?

“De gemiddelde werkdag start met het controleren van de meldingen van storingen in SAP. Ook kijk je naar de productie van de dag. Met het team bespreek je de werkzaamheden en projecten. Een project kan zijn: het plaatsen van nieuwe onderdelen ter vervangen van oude onderdelen of het doorvoeren van verbeteringen binnen bestaande installaties. Bij het oplossen van complexe storingen komt veel automatisering kijken. Bij projecten is het puzzelwerk: veel onderzoeken en analyseren. Ook kijken we naar wat het het voordeel en/of de verbetering is als we het onderdeel aanschaffen.”

 Hoe wil je jezelf verder ontwikkelen?

“Momenteel ben ik mijn druk bezig met het schrijven van scriptie voor hbo Elektrotechniek. Ik werk 4 dagen 9 uur. De woensdag is mijn studiedag. Ik ben druk bezig met het schrijven van mijn scriptie. Het is dan handig dat ik zo efficiënt mogelijk werk en studie kan combineren. Binnen dit bedrijf zijn er genoeg mogelijkheden om te groeien. In mijn volgende stap wil ik graag werken in grotere projecten en van het begin tot het eind betrokken zijn. De link met de techniek of het productieproces is wel van belang. Bij de techniek ligt mijn hart. Op den duur zou ik graag willen werken in Research & Development-projecten. Bij Tata Steel kan ik nog wel even blijven puzzelen. Zeker in een grote, complexe, industriële omgeving met een grote diversiteit aan fabrieken.”

Deel of mail

Medewerkers over Tata Steel

Arnoud: "De ontwikkeling blijft maar doorgaan, mijn werk verandert nog steeds"

Read more >