Kraandrijver
Sinds kort heeft Tata Steel een vrouwelijke Kraandrijver voor de loskraan. Tatum Mooij is 20 jaar oud en is op haar 16e begonnen aan de Academy (Bedrijfsschool).
- Tatum Mooij
- Kraandrijver bij Grondstoffenlogistiek
- In dienst bij Tata Steel sinds 2017
- Opleiding: mbo-4 Elektrotechniek aan de Academy van Tata Steel
Ik ben begonnen aan de opleiding Elektrotechniek (mbo-3) aan de Academy. Vervolgens heb ik stage gelopen bij de Hoogovens, de Pelletfabriek en KGF2. Daarna ben ik mbo-4 Elektrotechniek gaan doen en mocht ik de ploegendienst in. Ik wilde dit heel graag bij Grondstoffenlogistiek (GSL) gaan doen, het leek me gewoon gaaf om in de haven aan de slag te gaan. GSL heeft een bepaalde reputatie: zwaar werk in de haven, grote installaties en veel kerels vooral die niet op hun mondje zijn gevallen. Als 18-jarig meisje heb ik toch gesolliciteerd voor een functie in de storingsdienst, ik werd aangenomen en heb twee jaar als storingsmonteur gewerkt.
Spannend
Tijdens een bijeenkomst vroeg een collega mij hoe ik het zou vinden om een keer mee te gaan de kraan op? Dat vond ik zo ontzettend leuk en spannend dat mij dit inspireerde om de overstap te maken. Ik kwam tot dan toe alleen maar bij de kraan als deze stilstond voor een storing. Omdat ik in de storingsdienst zat, wist ik natuurlijk heel veel van de installaties, maar ik wist natuurlijk niet hoe ik die kraan moest bedienen. Dat wilde ik echt heel graag leren.” Nu ben ik alle testen goed doorgekomen en dus de eerste vrouwelijke kraandrijver bij Tata Steel in IJmuiden voor de loskraan.
Stoere omgeving
Mijn moeder werkt bij KGF2 als Proces Operator. Ik weet nog van vroeger, als we aan de eettafel zaten en mijn moeder vertelde verhalen over het werk, dan dacht ik altijd: dit vind ik zo spannend, dat wil ik later ook. Mijn moeder had al heel snel door dat ik geen type was om kapster te worden, die wist al dat ik de technische kant op zou gaan. Ze is nu hartstikke trots en vindt het superleuk voor mij. Mijn moeder werkt hier al 28 jaar. Ze vond het gaaf dat ik een voorkeur had voor de Zuidkant van het bedrijf. Dit is toch het wat ruigere werk, een wat stoerdere omgeving. Toen ik mijn moeder vertelde dat ik de Productie in wilde en op een loskraan wilde gaan werken, zei mijn moeder meteen dat ik dat gewoon moest doen. Je kunt hier steeds verder leren en jezelf omhoog werken als je dat wilt.
Toevallig een meisje
Ik was de eerste vrouw die in de ploegendienst meeliep bij GSL. In het begin werd er wel wat argwanend gekeken en werd de boel een beetje afgetast. ‘De mannen’ vragen zich af of je het wel kan, of je wel leerzaam bent, of je niet op je mondje bent gevallen en alles goed kunt oppakken. Het was best spannend, maar ik werd enorm goed opgevangen. Wat ik nu wel eens hoor, is dat de groep toch op een positieve manier veranderd is door mij. Dat vind ik leuk om te horen. Als ik heel eerlijk ben en naar mezelf kijk, valt het niet op dat ik toevallig een meisje ben, als ik het ergens niet mee eens ben laat ik het net zo hard merken als de mannen.”
Medewerkers over Tata Steel
Jeroen: "In de toekomst verandert de input van Tata Steel drastisch. Minder nieuw en meer gerecycled staal"