Installatiebeheerder Protact ® lijnen

Ben: “Als installatiebeheerder heb je veel vrijheid om zelf je dag in te delen”

  • Ben Hooijboer
  • Installatiebeheerder Protact ® lijnen
  • In dienst bij Tata Steel sinds mei 2008
  • Studie: mbo-4 werktuigbouwkunde aan het Nova Collega in Beverwijk

"Ik kwam al jaren bij Tata Steel. Voor mijn werk bij Duyvis Machine fabriek ben ik bij alle fabrieken op het terrein geweest", aldus Ben Hooijboer. "Juist de technische uitdaging en de complexe installaties die ik mag beheren, hebben ervoor gezorgd dat ik voor deze functie heb gekozen."

Werken aan een nieuwe lijn

"De uitdaging zit hem momenteel vooral in het op opbouwen van de lijnen en zorgen dat deze gaan doen waar ze voor gekocht zijn. De Protact ® lijnen die ik beheer bestaan uit een filmlijn, lamineerlijn, rewinder, filmafval verwerking, film inpaklijn en een koelinstallatie. Het mooie vind ik dat deze installaties voor Tata Steel begrippen fragiel zijn en zeer nauwkeurig moeten worden afgesteld. Naast het opbouwen van de lijnen werk ik aan het aanleggen van de onderhoudsplannen en de complete SAP structuur."

Collegialiteit is belangrijk

"Ik werk in de vroege dagdiensten, ik begin om zes uur en ga in principe om half drie weer naar huis. Als ik 's morgens binnen kom bekijk ik eerst de meldingen van de afgelopen 24 uur, om te zien of er problemen zijn geweest en of er nog werk uit gevoerd moet worden om de lijn optimaal in bedrijf te houden. Zijn er geen spoedjes, dan kan ik door met het maken van werkinstructies, periodieke onderhoudsplannen en uitbestedingsorders. Heel in het kort zou je kunnen zeggen dat ik in mijn functie moet zorgen dat we het maximale uit het onderhoudsbudget halen en zorgen dat de lijnen maximaal technisch beschikbaar zijn. Uiteraard doe ik dat niet alleen, dit doen we in een clubje van zes installatiebeheerders die individueel gespecialiseerd zijn in WTB of juist E&I.

Dit beheer werk moet je echt samen doen, want binnen een fabriek staan meerdere installaties die allemaal afhankelijk zijn van elkaar. Kortom goed samenwerken met collega installatiebeheerders. Maar ook bij de individuele installaties moet er samen gewerkt worden. Grote kans dat ik mijn elektro en hydrauliek collega's nodig heb als ik bijvoorbeeld aan een bandmiddenregeling in de lijnen moet werken."

Veel diversiteit en vrijheid

"Het mooie van het beheerder vak is dat je het ene moment de revisie voor volgend jaar aan het organiseren bent en diezelfde dag een storing aan de lijn zelf oplost omdat je de stilstand tijd wil beperken. Diezelfde dag kan je ook de laatste onderdelen controleren voor de revisie van de komende maand. Waar ik wel elke dag mee bezig ben is mijn installaties beter te maken. Verbeteringen aan het productieproces of aan de mogelijkheden voor het onderhoud. Aanpassingen om sneller te kunnen werken of bijvoorbeeld om veel voorkomende problemen in de toekomst te kunnen voorkomen. Het zijn verbeteringen die je kan doen omdat je de gekozen materialen, die bij de bouw niet de juiste zijn geweest, gaat vervangen of door verbetering van de technieken.

De grootste uitdaging in mijn werk is het ver genoeg vooruit werken zodat je jouw klussen tijdens stilstanden kan uitvoeren en rust creëert. Uiteraard houd je altijd werkzaamheden die er onverwachts bij komen, maar als je de stilstandsklussen goed hebt gepland, dan kan er altijd wel werk bij worden uitgevoerd. Het grootste deel van mijn werk is kantoorwerk, maar je hebt de vrijheid om af en toe ook nog eens lekker te sleutelen zodat je je kennis van de lijn op peil kan houden. Ja, als installatiebeheerder heb je veel vrijheid om je dag zelf in te delen."

Product vraagt om strengere richtlijnen

"Mijn werkplek is een kantoor midden in de Tata Steel Packaging fabriek en we moeten door de fabriekshallen naar onze installaties. Bij de Protact ® lijnen moeten we ons eerst omkleden. Omdat deze onder de HACCP richtlijnen vallen, gelden deze "zwaardere" hygiëne eisen. Die strengere richtlijnen zijn wel even wennen. Dit houdt in dat er met overschoentjes, haarnetjes en schone werkkleding rond gelopen moet worden en dat we met hele schone installaties werken. De reden van die richtlijnen is heel eenvoudig. Omdat het product wat wij maken niet meer gereinigd wordt voordat het in contact komt met voedsel, moet hier extra op gelet worden. Die strengere regels gelden ook tijdens revisies en dat betekent dat je hier extra aandacht voor moet vragen bij de firma's die je inschakelt om te komen werken."

Ontwikkelmogelijkheden

"Mijn vader werkte al als installatiebeheerder bij Tata Steel Packaging. Toen zijn collega een andere functie als werkvoorbereider kreeg, heb ik een open sollicitatie gestuurd. Ik heb vijf sollicitatie gesprekken gehad voor verschillende mogelijkheden op het terrein en kon uiteindelijk op drie plekken aan de slag. Ik heb er toch voor gekozen om bij Tata Steel Packaging te gaan werken om nog een paar jaar met m'n vader te werken voordat hij met pensioen ging.

Wat de ontwikkelmogelijkheden betreft zit ik hier ook goed. Ik heb al heel wat cursussen gevolgd waaronder voorschakelen voor een hbo-opleiding. Ik hoef nu alleen het juiste moment nog maar te vinden om die opleiding te gaan volgen. De mogelijkheden zijn hier wat mij betreft legio."

Deel of mail

Medewerkers over Tata Steel

Judith: “Elke fabriek kent weer hele specifieke techniek”

Read more >