18-09-2017
Deze maand zijn op de Academy, de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden, maar liefst 86 nieuwe leerlingen gestart met hun opleidingen werktuigbouwkunde, procestechniek en elektrotechniek. Dat is een nieuw record. Voor werktuigbouwkunde starten zelfs twee klassen tegelijk. Wij kunnen rustig stellen dat de opleidingen op onze bedrijfsschool erg populair zijn onder jongeren met een passie voor techniek. Het aantal aanmeldingen is vijf keer zo groot als het aantal beschikbare plekken.
“Wij besteden veel aandacht aan nieuwe technologieën in onze opleidingen”, aldus Fabienne Hendricks, manager van de Academy. “Zo staan er al een tijdje 3D-printers in de praktijklokalen. En vanaf dit schooljaar introduceren we voor alle leerlingen lessen in robotica. Op die manier zorgen we ervoor dat de medewerkers van ons bedrijf klaar zijn voor de toekomst.”
Tata Steel zorgt dat er veel individuele aandacht is voor de leerlingen en houdt de klassen klein. De focus ligt op het opdoen van praktijkervaring. Leerlingen gaan in de praktijklokalen van de Academy aan de slag met alle technische installaties die (op een grotere schaal) in het staalbedrijf aanwezig zijn. Gedurende de MBO-3 en MBO-4 opleidingen brengen de leerlingen 20% van hun tijd in de klas door. De overige 80% wordt hun technisch inzicht gestimuleerd en vergroot in de praktijklokalen of in de fabrieken van het staalbedrijf. De theorielessen worden verzorgd door docenten van het Nova College.
De opleidingen van de bedrijfsschool van Tata Steel zijn toegankelijk voor iedereen met een VMBO-diploma (kader, GL of TL) of met een overgangsbewijs Havo 3 – Havo 4 (met voldoendes voor natuurkunde en wiskunde).In oktober 2017 en in januari en februari 2018 starten de volgende nieuwe klassen van de opleiding Procestechniek op de Academy.
Op woensdag 8 november a.s. is er een open dag op de bedrijfsschool van Tata Steel. Tijdens de open dag heb je uitgebreid de gelegenheid om jouw vragen te stellen aan de huidige leerlingen en aan de docenten van onze bedrijfsschool. Zij geven jou niet alleen informatie, maar laten je ook van alles uit de dagelijkse praktijk zien. Kijk voor meer informatie over de open dag, de opleidingen en om je direct in te schrijven op: www.tatasteeljobs.nl/leerlingen.
Uit onderzoek naar opleidingen en arbeidsmarkt komt naar voren dat voor afgestudeerden met een opleiding in techniek de arbeidsmarktperspectieven (zeer) goed zijn op alle niveaus, van mbo tot wo. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht maakte deze maand nieuwe resultaten bekend. Hoe kijkt Fabiènne Hendricks, manager van de Academy van Tata Steel hier naar? Wij stellen 3 snelle vragen aan Fabiènne.
Bij Tata Steel in IJmuiden zijn er binnen verschillende fabrieken vacatures voor procesoperators, in totaal zo’n 80 vacatures. Om het de potentiële collega’s makkelijker te maken wordt er op 27 januari opnieuw een wervingsdag georganiseerd. Waarom speciaal een wervingsdag en voor wie is dit interessant? Wij stellen 3 snelle vragen aan Merel Nettekoven, recruiter bij Tata Steel.
Dit jaar vieren we alweer de 80e editie van het Tata Steel Chess toernooi. Daarom nodigen we je graag uit om te komen kijken bij het Tata Steel Chess Tournament van 12-28 januari 2018. En kom vooral langs bij het Tata Steel Chess Festival op zaterdag 20 en zondag 21 januari: Neem een kijkje bij de schakers, laat je kinderen meedoen met de Tata - Kids of Steel® Games, luister naar het live commentaar en ontsnap uit de Chesscape Room.
Een groep van zo’n 30 vrijwilligers is op zaterdag 4 november tijdens de Landelijke Natuurwerkdag aan de slag gegaan in de natuur bij Tata Steel in IJmuiden. Onder begeleiding van boswachters van PWN werden struiken en jonge boompjes verwijderd in een van de natte duinvalleien op het terrein van Tata Steel.
Bij Tata Steel is de eerste duurproef van 6 maanden gestart met HIsarna, hét duurzame alternatief voor het hoogovenproces. Met deze doorbraaktechnologie kan de hoeveelheid energie en de CO2-uitstoot met minimaal 20% worden gereduceerd.
Bij Tata Steel in IJmuiden zijn er binnen verschillende fabrieken vacatures voor procesoperators, in totaal zo’n 100 vacatures. Om het de potentiële collega’s makkelijker te maken wordt er op 25 november een wervingsdag georganiseerd.
Afgelopen week is Tata Steel genomineerd voor de IJmond Werkt! Award. Deze prijs is in het leven geroepen om bedrijven die zich meer dan anderen inzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het zonnetje te zetten.
Op woensdag 8 november kunnen jongeren met een passie voor techniek tijdens een Open Dag van 15.00 tot 20.30 uur kennismaken met de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden. Leerlingen, praktijkbegeleiders en docenten van de Academy van Tata Steel vertellen over de opleidingen en de vele carrièremogelijkheden bij het staalbedrijf.
Tata Steel in IJmuiden gaat alle straatverlichting op de wegen aan de westrand van het bedrijventerrein vervangen door LED-reflectoren, die midden op het wegdek worden aangebracht.
Een van de belangrijkste investeringsprojecten van Tata Steel IJmuiden krijgt inmiddels vorm. In oktober vorig jaar is de eerste paal geslagen voor de bouw van de nieuwe, additionele continugietmachine in de Staalfabriek. In deze installatie wordt vloeibaar staal omgezet in plakken staal van 22,5 cm dik en 8 tot 12 meter lang.
Tata Steel en thyssenkrupp hebben een Memorandum van Overeenstemming getekend om productie van staal binnen Europa te combineren. Dit nieuwe bedrijf zal een hoofdkantoor in Nederland krijgen, staalfabrieken in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk met in totaal circa 48.000 medewerkers.
Deze maand zijn op de Academy, de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden, maar liefst 86 nieuwe leerlingen gestart met hun opleidingen werktuigbouwkunde, procestechniek en elektrotechniek. Dat is een nieuw record. Voor werktuigbouwkunde starten zelfs twee klassen tegelijk. Wij kunnen rustig stellen dat de opleidingen op onze bedrijfsschool erg populair zijn onder jongeren met een passie voor techniek. Het aantal aanmeldingen is vijf keer zo groot als het aantal beschikbare plekken.
Vol trots presenteren wij je de 3de lichting Business Trainees. De trainees gaan projecten uitvoeren binnen de Supply Chain, Sales & Marketing, Procurement, IT en Communications & Public Affairs afdelingen van Tata Steel. Het traineeship is opgebouwd uit 4 periodes van 6 maanden waar opdrachten op verschillende afdelingen uitgevoerd gaan worden. Door rotatie over diverse afdelingen bouwen trainees aan een breed netwerk en ontwikkelen ze een crossfunctionele instelling. Dit zorgt voor een jumpstart van je carrière!
Waarom jouw carrière als financiële talent beginnen bij een internationale staalproducent in plaats van kiezen voor een functie bij een van de grote banken of accountantskantoren in het zakendistrict in Amsterdam?
De Young professional Organisatie ICA organiseerde een competitie waarbij aanstormend talent wordt uitgedaagd om de maatschappij te beïnvloeden met innovatieve ideeën met als hoofdvraag: Hoe acteer je als toekomstige leider in een ‘organisatie 4.0’? Het deelnemende Tata Steel team behaalde bij de finale, in de Nyenrode Business Universiteit, de tweede plaats.
Lili Maxime Hauzer heeft het bedrijfsterrein van Tata Steel tijdens een exclusieve helikoptervlucht vanuit de lucht kunnen ervaren. Een indrukwekkende vlucht waarbij de 750ha oppervlakte en 20 kilometer omtrek in no-time is afgelegd.
Met bijna 1.000 deelnemende collega’s, verdeeld over 106 teams, mag je dit zeker een enorm gezellig en indrukwekkend evenement noemen.
Een groep van 21 leerlingen werktuigbouwkunde van de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden bouwt momenteel vijf skelters voor basisscholen in de regio. “Het is inmiddels een traditie geworden dat onze eerstejaars leerlingen hun opgedane kennis in de praktijk toepassen door skelters te bouwen”, aldus Fabiënne Hendricks, manager van de Academy van Tata Steel.
Een goede CAO voor iedereen. Dat is het doel waar Tata Steel de onderhandelingen mee in ging. “Die CAO ligt er nu”, zegt HR-directeur Guido Bockting. De cao is op 21 juni ondertekenden door FNV Metaal, de Unie, CNV Vakmensen, VHP en Tata Steel. Een akkoord dat een looptijd heeft van twee jaar.
Op het kantoorgebouw van de R&D-afdeling van Tata Steel in IJmuiden broedt een paar torenvalken. Ze hebben hun nest gebouwd in een niet meer in gebruik zijnde pijp bovenop het gebouw. Belangstellenden kunnen vanaf vandaag via de website van Tata Steel zien hoe het gaat met de jonge vogels in het nest. Ook de oeverzwaluwkolonie op het terrein van het staalbedrijf is nog steeds live te volgen.
Vandaag tekenen de Gemeente Velsen, ROC Nova College en Tata Steel een intentieovereenkomst om te komen tot Techport Centre. Met het tekenen van de overeenkomst laten de drie partijen zien dat zij in gezamenlijkheid vooruit willen kijken. De drie partijen willen naar andere partners zoals het bedrijfsleven, de provincie Noord-Holland en de Metropool Regio Amsterdam (MRA) een sterk signaal afgegeven. De ondertekening vindt plaats bij het nieuwe Technolab van het Sluis Haven Informatie Punt (SHIP).
Wegens succes op herhaling! Zowel de jonge Maintenance Consultants als Tata Steel zijn erg enthousiast over het vorig jaar gestarte Young Professional Max in Maintenance programma. Daarom starten er dit jaar, verspreid over september en oktober, opnieuw acht Young Professionals. In het programma worden jonge technische hbo’ers klaargestoomd voor de volgende carrièrestap. Resultaten neerzetten in verbeterprogramma’s binnen onderhoud en tegelijkertijd werken aan je eigen ontwikkeling. Arne Hoogervorst, Manager Maintenance programma bij Tata Steel legt uit wat dit programma inhoudt.
Tata Steel en Telstar gaan zich ook komend voetbalseizoen gezamenlijk richten op het organiseren van activiteiten voor jongeren in de regio. Vanmiddag ondertekenden Hans van den Berg (directeur Tata Steel in IJmuiden), Pieter de Waard (algemeen directeur Telstar) en Steef Hammerstein (commercieel directeur Telstar) bij Tata Steel de nieuwe samenwerkingsovereenkomst, waarna ze op het plein voor het Dudok Huis symbolisch de aftrap daarvan verrichtten.
Afgelopen vrijdag heeft Lili Maxime Hauzer voor Tata Steel gestreden om de titel Best Graduate 2017. Lili Maxime is na een selectie uit 1.587 CV’s en 3 intensieve selectieronden door Tata Steel geselecteerd. Zij heeft tijdens de finaledag zeer sterk gepresteerd en is derde geworden van de 11 finalisten. Als BestGraduates winnaar van Tata Steel zal Lili Maxime 7 juli als gast van Govert Kockelkoren, Director Manufacturing Rolling & Coating, een exclusieve rondleiding in de fabrieken in IJmuiden ontvangen.
Op zondag 2 en zondag 9 juli organiseren Tata Steel en PWN speciaal voor omwonenden van 10.00 tot 12.00 uur een exclusieve excursie door de natuur op het terrein van het staalbedrijf.
De afgelopen periode zien wij steeds vaker mogelijkheden voorbij komen voor vakmensen met een mbo achtergrond. De verwachting is dat die trend doorzet. Voor wie is dit interessant?
Een consortium bestaande uit RGS Development, Tata Steel, ECN, ENGIE en Ontwikkelingsbedrijf NHN heeft een Demonstratie energie-innovatie subsidie (DEI) toegewezen gekregen voor het initiatief ‘Waste Radiation Heat to Power and Steam’ (WRAPS). Het Ministerie van Economische Zaken stelt met Topsector Energiesubsidie in totaal 1,5 miljoen euro beschikbaar voor het project, dat ten doel heeft om energie uit industriële restwarmte te halen.
Op donderdag 4 mei vindt bij Tata Steel de jaarlijkse herdenking plaats van alle burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Tata Steel nodigt iedereen die belangstelling heeft uit om de herdenking bij te wonen.
Het welkomstwoord echoot nog na! De nieuwe groep van 11 technische trainees zijn in de verschillende verbeterprogramma’s gestart. De trainees werken aan projecten om ons bedrijf op meerdere vlakken duurzaam te verbeteren. Met reacties als: “Ik kon direct aan de slag in de fabriek, ik ben warm ontvangen door mijn collega’s, of ik voel mij vanaf dag één serieus behandeld,” blikken wij terug op de eerste ervaringen.
Deze week staat bij Tata Steel in het teken van meiden en techniek. Dit jaar zijn er niet één, maar twee zogenaamde Girls’ Days. Op dinsdag 11 april bezochten leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs het staalbedrijf in IJmuiden. Op donderdag 13 april zijn meiden uit groep 7 en 8 van basisscholen uit de regio te gast.
Hans van den Berg, directeur van Tata Steel in IJmuiden, heeft vanmiddag namens de directie en medewerkers van het staalbedrijf in IJmuiden en van de vestigingen van de Tubes buizendivisie (Maastricht, Oosterhout en Zwijndrecht) een cheque van 10.750 euro aan het KWF overhandigd. Dat is het bedrag dat de medewerkers van Tata Steel in Nederland met een verscheidenheid aan acties hebben ingezameld ter gelegenheid van Founder’s Day.
Tata Steel gaat omwonenden door middel van een digitale nieuwsbrief informeren over actuele ontwikkelingen bij het staalbedrijf. Thema’s van de digitale nieuwsbrief zijn de rol van Tata Steel in de regionale economie, duurzaamheid en een gezonde leefomgeving.
Het ging er fanatiek aan toe. 20 Young Professionals stonden afgelopen vrijdag met felrode bokhandschoenen tegenover elkaar in de ring. De boks workshop hoort bij een training persoonlijk leiderschap, die weer onderdeel is van het Young Professionals Programma voor starters bij Tata Steel met een HBO of WO opleiding.
Vandaag heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een bezoek gebracht aan Tata Steel om te vernemen hoe het staalbedrijf in IJmuiden invulling geeft aan de Participatiewet.
Op zaterdag 25 maart schakelt Tata Steel van 20.30 tot 21.30 uur op zoveel mogelijk locaties op het terrein de verlichting uit. Daarmee neemt Tata Steel deel aan Earth Hour, de wereldwijde actie om aandacht te vestigen op het belang van energiebesparing. Het uitschakelen van de verlichting gebeurt alleen op locaties waar dat de veiligheid niet in gevaar brengt. “Wij blijven ons inzetten om het energieverbruik te reduceren”, aldus Hans van den Berg, directeur van Tata Steel in IJmuiden.
Wat zijn de overeenkomsten tussen staal en chocolade? Op maandag 13 maart vindt het symposium 'The Unexpected Science of Steel and Chocolate' plaats op de TU Delft. Tijdens deze dag vinden er lezingen plaats van onder andere Yrjö Roos en David Porter, maar ook onze collega Pieter van der Wolk. Kom op naar het Science Centre en ontdek het zelf!
Op vrijdag 3 maart steken medewerkers van Tata Steel in IJmuiden de handen uit de mouwen om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Dat gebeurt in het kader van Founder’s Day. Wereldwijd zamelen medewerkers van de Tata bedrijven dan geld in voor goede doelen. Daarmee herdenken ze de geboortedag (3 maart 1839) van de oprichter van het Tata concern, Jamsetji Nusserwanji Tata.
Afgelopen week is opnieuw een groep collega’s van start gegaan met het Young Professional Ontwikkelprogramma (YPP). Dit programma is een ontwikkelprogramma voor starters met een afgeronde opleiding op HBO of WO-niveau, die zich zowel als specialist als ook op het persoonlijk vlak optimaal willen ontwikkelen.
De open dag op de Academy, de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden, was met 450 bezoekers wederom zeer succesvol. Qua bezoekersaantallen evenaart deze januari editie zich met die van afgelopen jaar. Het is echter opvallend dat er zowel tijdens als direct na deze open dag meer inschrijvingen zijn gedaan voor alle beroepsopleidingen.
De officiële aftrap van het Max in Maintenance HBO Trainee programma… om onze Director Engineering Annemarie Manger maar eens te quoten: “Superleuk. Wat een enthousiasme voor techniek!” Deze ploeg gaat in de verschillende fabrieken van Tata Steel in IJmuiden werken om bijvoorbeeld grote verbeteringen door te voeren in het lopen van inspecties en het daaruit voortvloeiend onderhoudswerk te bewerkstelligen!
Tata Steel in IJmuiden gaat een moderne, duurzame overslaghaven aanleggen voor staalschroot dat in de Staalfabriek wordt gerecycled. De locatie daarvan is de Staalhaven, de haven op het terrein van Tata Steel, die in open verbinding met het Noordzeekanaal staat. Nu wordt alle schroot nog per boot gelost bij Velserkom, vlakbij de veerpont aan de noordoever van het Noordzeekanaal.
Het Tata Steel Chess Tournament, door grootmeester Levon Aronian ‘Het Wimbledon van het schaken’ genoemd, is vanmiddag feestelijk geopend. Dat gebeurde bij Tata Steel in aanwezigheid van de 28 grootmeesters, die vanaf morgen in Wijk aan Zee een dertien ronden durende, slopende strijd aangaan. Gevraagd wat hij van het toernooi in Wijk aan Zee vindt, antwoordde Aronian: “Het is dé schaakstad, de plek waar de ziel van de schaaksport zich bevindt”. Nieuw element is dat bij een gelijke eindstand in de Tata Steel Masters op de laatste speeldag er een tiebreak wordt gespeeld. Voor morgen staan twee spannende partijen op het programma: So – Carlsen en Karjakin – Giri.
Tata Steel heeft besloten om het aantal klassen op zijn bedrijfsschool (Academy) uit te breiden. Er komen extra klassen voor de opleidingen werktuigbouw en procestechniek. Bij procestechniek was vorig jaar al een extra klas toegevoegd. Ten opzichte van een jaar geleden zijn er nu drie extra klassen. In totaal zijn er dit jaar acht klassen aan de Academy van Tata Steel in IJmuiden, met elk gemiddeld 20 leerlingen. Op 24 januari vindt er van 15.00 tot 20.30 uur weer een Open Dag plaats bij de Academy.