19-08-2014
Tata Steel start in 2015 met een logistieke opleiding aan de bedrijfsschool in IJmuiden. Jongeren met belangstelling om zich te ontwikkelen op het gebied van logistiek kunnen zich vanaf nu aanmelden voor deze opleiding, die op 7 april 2015 van start gaat.
Op onze Academy richten wij ons doorgaans op het opleiden van jongeren tot procesoperator, werktuigbouwkundige en elektrotechnicus. Wanneer wij voorzien dat wij binnen ons bedrijf te maken krijgen met een toenemend aantal vacatures, dan worden er extra opleidingen verzorgd. Vandaar dat wij nu starten met een opleiding tot logistiek medewerker.
De opleiding tot logistiek medewerker bestaat naast theorielessen voor een groot deel uit het opdoen van praktijkvaardigheden door op verschillende plekken bij Tata Steel in IJmuiden stage te lopen. "Bij de staalproductie in IJmuiden vervult logistiek een spilfunctie, van het laden en lossen van schepen tot het transport van vloeibaar ruwijzer en plakken staal over de site en het bezorgen van de rollen staal bij de klanten", aldus Rolf Deen, manager van de Academy van Tata Steel. "Als leerling logistiek medewerker bij Tata Steel kom je met al deze facetten in aanraking. Je gaat leren en werken op een bedrijfsterrein van 750 hectare, met alleen al 100 km spoorlijn, 80 km weg en 55 km aan transportband. Starten met deze opleiding is binnenstappen in een fascinerende wereld, met uitdagend werk en uitstekende carrièreperspectieven", aldus Rolf Deen. De opleiding duurt anderhalf jaar, waarna leerlingen het landelijk erkende diploma MBO Logistiek Medewerker (niveau 3) ontvangen. Tata Steel neemt de opleidingskosten voor zijn rekening en leerlingen ontvangen vanaf de eerste dag een salaris.
Om in aanmerking te komen voor deze opleiding heb je een VMBO-diploma op kaderniveau of een overgangsbewijs van HAVO3 naar HAVO4 nodig (met een voldoende voor wiskunde).
Voor meer informatie en om je direct aan te melden voor deze opleiding ga je naar onze Werken & Leren pagina's.
Als partner van het Honours program van de TU Delft hebben wij met een team van 10 studenten aan het Street Light Evolution project gewerkt. De studenten hebben een stalen kunstwerk van lantaarnpalen gemaakt, dat van 11 december 2014 tot 5 januari 2015 op het prestigieuze Amsterdam Light Festival geëxposeerd zal worden.
Dit jaar is de Tata Steel prijs voor Werktuigbouwkunde en Materiaalkunde naar Johan van Hoof gegaan. Zijn afstudeerscriptie is door het KNAW als beste beoordeeld.
Vorige week was de officiële aftrap voor de nieuwste groep technische toptrainees. Annemarie Manger heeft deze nieuwe collega’s die als Improvement Consultant zijn gestart welkom geheten.
Bij Dompelverzinklijn 3 in één van onze fabrieken in IJmuiden hebben wij een nieuwe zinkpot geïnstalleerd voor het aanbrengen van een MagiZinc coating op staal voor auto’s.
Onze open dag op de Academy, de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden, is door een recordaantal belangstellenden bezocht. Er zijn gisteren maar liefst 600 bezoekers komen informeren naar de mogelijkheden die wij bieden voor jongeren met een passie voor techniek.
Tata Steel heeft nieuwe producten ontwikkeld om autofabrikanten te helpen om auto’s een nog fraaier uiterlijk te geven en tegelijkertijd kosten te besparen. Dit is een aanzienlijke uitbreiding van ons productaanbod voor buitendelen van auto’s.
Jaarlijks vinden ongeveer 180 studenten een stage of afstudeerplek binnen Tata Steel. Dat zijn voornamelijk HBO en WO techniek studenten, maar ook studenten vanuit een ander vakgebied of met een MBO achtergrond.
Geïnteresseerden in de opleiding voor Procesoperator kunnen tijdens de Meet & Greet een goed beeld van de opleiding en het werk van een procesoperator krijgen.
Wij hebben een nieuwe reeks revolutionaire staalsoorten ontwikkeld, die autofabrikanten in staat stelt om het gewicht van het chassis te reduceren en daarmee het brandstofverbruik te verlagen.
De sloop van de zogenaamde Elektrofilterinstallatie is gestart. Het 48 meter hoge, 32 meter brede en 23 meter lange Elektrofilter wordt gerecycled zodat er gloednieuwe staalproducten van gemaakt kunnen worden.
Op dinsdag 25 november openen we deuren van de Academy voor jongeren met een passie voor techniek die meer willen weten over de opleidingen op onze bedrijfsschool en de carrièremogelijkheden binnen Tata Steel.
De jaarlijkse steelChallenge is een wedstrijd voor leerlingen en jonge professionals. Teams van twee kunnen zich inschrijven voor een online simulatie om een specifiek soort staal te maken. Deelnemers kunnen mooie prijzen winnen, maar zullen zo ook hun kennis van het staal maken enorm vergroten.
Wat doet een Procesoperator bij Tata Steel nu precies en wat doe je als onderhoudsmonteur Elektrotechniek? Deze vragen, maar ook allerlei vragen over de opleiding worden beantwoord tijdens de Meet & Greet.
Tata Steel is genomineerd voor de Femme Tech Bedrijven Award 2014. De Femme Tech Bedrijven Award is een initiatief van TechniekTalent.nu en wordt voor de vierde keer uitgereikt om bedrijven die het goed doen op het gebied van vrouwen en techniek in de schijnwerpers te zetten.
Wij steunen de campagne Nacht van de Nacht van harte. Het is een mooi initiatief, dat navolging verdient. Met onze deelname willen we het belang onderstrepen van maatregelen om lichtuitstoot te minimaliseren.
Staatssecretaris Sander Dekker lanceert tijdens de aftrap van het actieplan "Kiezen voor Technologie" vijf Jet-Net Junior Hub’s en benoemt Tata Steel tot één van deze nieuwe steunpunten.
Hier kunnen we trots op zijn! Wij hebben een volledig nieuwe, hoogwaardige installatie in bedrijf genomen voor het afwerken van verzinkt staal, dat met name wordt geleverd aan autofabrikanten.
Tata Steel is bekend als staalbedrijf en techniek zit in onze genen. Zonder dit vakgebied zou ons bedrijf niet bestaan: onze technisch experts maken het mogelijk dat we het beste uit onze installaties halen. Maar Tata Steel is veel meer dan techniek!
Deze week starten 20 leerlingen werktuigbouwkunde met hun tweejarige MBO-opleiding aan onze bedrijfsschool. In de afgelopen twee weken gingen 20 leerling-procesoperators en 20 leerling-elektrotechnici hen al voor.
De afgelopen weken zijn de najaarsklassen op de Academy van Tata Steel weer gestart. In totaal 60 leerlingen die hun landelijk erkende MBO diploma zullen gaan behalen.
600 derdejaars leerlingen van 20 VMBO-scholen uit de regio hebben het afgelopen schooljaar deelgenomen aan onze Check de Techniek competitie. Een groep leerlingen van de Duin en Kruidberg MAVO deed dit het best en zij zijn vandaag in het zonnetje gezet.
Vanmiddag hebben wij in de Oxystaalfabriek de gloednieuwe Converter 23 in gebruik genomen. Na jaren van voorbereiding en vijf maanden hard werken verdient iedereen die aan deze megaklus heeft gewerkt een groot compliment.
Tata Steel start in 2015 met een logistieke opleiding aan de bedrijfsschool in IJmuiden. Jongeren met belangstelling om zich te ontwikkelen op het gebied van logistiek kunnen zich vanaf nu aanmelden voor deze opleiding, die op 7 april 2015 van start gaat.
Tata Steel verlengt de samenwerking met Telstar, maar heeft ervoor gekozen om de sponsoring inhoudelijk anders in te gaan vullen.
Speciaal voor de automobielfabrikanten hebben wij een ultrahogesterktestaal met een hoge vloeigrens ontwikkeld. Dit nieuwe staal combineert sterkte met vervormbaarheid dat fabrikanten in staat stelt om lichtere onderdelen te maken zonder aanpassingen aan hun productiefaciliteiten.
Op vrijdag 4 juli vond de doopplechtigheid van het vliegdekschip HMS Queen Elizabeth plaats. Dit is een belangrijke mijlpaal in de 12-jarige betrokkenheid van Tata Steel in dit project.
De situatie in de Europese staalindustrie zorgt voor uitdagende omstandigheden. Tata Steel in IJmuiden zet daarom zwaar in op een nieuwe, duurzame methode voor de productie van staal en hoopt op niets minder dan een game changer. Dat moet ook wel, weet de projectleider van het nieuwe proces Koen Meijer: ‘Je concurrenten halen je razendsnel in als je stopt met ontwikkelen.
Afgelopen week was de officiële aftrap. Annemarie Manger - Directeur Engineering & Site Services- heeft de nieuwe groep top technische trainees welkom geheten. De 9 trainees - Suzanne, Shenila, Chandra, Willem, Ömer, Just, Josine, Pieter en Marcel - werken in de verbeterprojecten en programma's voor PTC, het Onderhoudsprogramma, Customer Value, Cost Liquid Steel en Procurement.
Vandaag bestaat de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden 75 jaar. Sinds de start met vijf leerlingen in 1939 hebben zo’n 12.000 jongeren hun MBO-diploma gehaald in ons eigen opleidingscentrum.
Onze collega’s op de bedrijfsschool beleven drukke tijden nu verschillende regionale projecten opgeleverd worden. Drukke, maar erg leuke tijden van projecten die veel voldoening geven.
Al jaren bouwen leerlingen van de Academy als onderdeel van hun opleiding werktuigbouw vijf trapskelters. Als de skelters klaar zijn worden de voertuig aangeboden aan basisscholen uit de omgeving. Dit project krijgt nu een nieuwe dimensie, met dank aan het Ford Museum uit Hillegom.
Begin deze maand hebben wij een speciaal ontwikkelde installatie in gebruik genomen voor de volautomatische productie van kerfslagteststaafjes uit monsters van rollen hogesterktestaal. Aan de hand van proeven met die staafjes kan nauwkeurig worden vastgesteld hoe impactbestendig het staal is.
Arne Hoogervorst (35) werkt sinds twee jaar in IJmuiden als manager techniek bij de afdeling Ertsvoorbereiding. Daarvoor woonde hij maar liefst zes jaar in Newcastle in Australië alwaar hij zijn carrière begon in de kolen- en mijnbouwbusiness. De komst van zijn twee kinderen, nu 2 en 6 jaar oud, deed hem en zijn vrouw besluiten weer terug te keren naar Nederland.
Sinds een paar jaar wisselen leerlingen van Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk en Nederland kennis en ervaring met elkaar uit in een buitenlandse stage. Op dit moment is er een groep Leerlingen vanuit IJmuiden te gast bij de collega’s van Tata Steel in Port Talbot.
Een groep van 18 leerlingen werktuigbouwkunde van de Academy is momenteel druk bezig met het bouwen van vijf skelters voor basisscholen in de regio en een zorginstelling voor jongeren.
Na maanden voorbereiding is de proefinstallatie voor het ontwikkelen van een nieuwe technologie voor het maken van ruwijzer klaar voor de vierde testcampagne.
Afgelopen week hebben wij Annelieke Oerlemans, Tara van Zalen en Paul Grijzenhout kunnen verwelkomen. Trainees van Eerst de Klas die binnen de Technische Dienst aan een optimalisatie van de opleiding van jonge vaklieden gaan werken. Voor Tata Steel is het de derde jaar dat wij trainees van Eerst de Klas mogen verwelkomen.
Een groep van 18 eerstejaars leerlingen werktuigbouwkunde van de Academy van Tata Steel heeft verschillende skelters ontworpen en vervaardigd voor het basisonderwijs in de regio.
Het kartteam van de Academy won dit jaar de Innovatieprijs in de First Electro League. Het team blonk uit in creativiteit en de uitvoering van de verplichte technische verbeteringen aan de kart. Het team verzamelde in de verschillende klassementen in totaal 154 punten. Goed voor een derde plaats over all. Het Felisenum eindigde als eerste met 171,5 punten.
Onze bedrijfsschool bestaat 75 jaar. Een mooie gelegenheid om twee generaties leerlingen aan het woord te laten.
Deze week hebben wij voor 55 leerlingen van basisschool De Vrijheit in Wijk aan Zee een hardloopclinic verzorgd.
Lieuwe Reint Cnossen (25) studeert aan de Rijksuniversiteit Groningen en loopt momenteel stage bij Tata Steel. Jaarlijks vinden zo’n 170 studenten van mbo tot en met wo niveau een stage of afstudeerplaats bij Tata Steel.
Sinds de start van de Academy van Tata Steel in 2011 zijn er grote stappen gemaakt in het ontwikkelen van medewerkers. De Academy zorgt er voor dat je als professional over de hoogste professionele standaarden en technische expertise kunt beschikken. Je kan hier ondermeer trainingen, e-learning modules en zelfstudiemogelijkheden volgen.
Nadat ’s middags 50 ton vloeibaar ruwijzer in het reactorvat van de HIsarna-proefinstallatie was gegoten, is op 13 mei bij Tata Steel in IJmuiden de vierde test gestart om ruwijzer te maken volgens een geheel nieuw procédé.
Met regelmaat krijgen wij vragen van Mavo en Havo leerlingen die interesse hebben in de opleiding tot Onderhoudsmonteur Elektrotechniek. Hier het antwoord op de vijf meest gestelde vragen:
13 mei starten wij met een 4e test met de HIsarna proefinstallatie, een nieuwe technologie om ruwijzer te maken met 20% minder CO2-uitstoot.
Monique ten Elzen is procestechnoloog bij de afdeling Waste Management van Site Facilities. In haar kantoor naast het Centraal Afvalverwerkingsbedrijf van Tata Steel zit ze dicht bij het vuur voor wat betreft de verwerking van reststoffen. “We zoeken voor iedere reststof van onze processen de juiste bestemming. Dat wil zeggen: een toepassing die het milieu zo min mogelijk belast.”
Havo/VWO-leerlingen uit de bovenbouw van het Huygens College uit Heerhugowaard hebben vanmiddag bij Tata Steel in IJmuiden de debatwedstrijd “Meet-the-Boss” gewonnen. De prijs voor beste individuele debater ging naar Valentijn van der Poll van het Huygens College.
De Veiligheidsteams van Tata Steel in IJmuiden zijn in Peking tweede geworden bij de verkiezingen voor een prestigieuze veiligheidserkenning van de World Steel Association. Elk jaar organiseert deze vertegenwoordiger van de grootste staalbedrijven ter wereld een verkiezing voor het beste veiligheidsgerelateerde systeem binnen alle staalbedrijven.
Op zaterdag 29 maart is de verlichting bij Tata Steel in het kader van Earth Hour gedimd, een jaarlijks initiatief waarmee aandacht wordt gevraagd voor energiebesparing. Een onderwerp wat overigens een vast agendapunt is.
Tijdens Tata Steel Founder's Day hebben veel medewerkers geld ingezameld voor KWF Kankerbestrijding. De vele speciaal in de Tata kleur blauw geklede medewerkers hebben diverse initiatieven genomen. Er is in totaal nu 5.342 euro opgehaald. En, dat is nog maar een tussenstand.
Met een bijzonder transport is vandaag bij Tata Steel in IJmuiden een omvangrijke operatie van start gegaan. "In zes maanden tijd wordt Converter 23 van de Oxystaalfabriek vervangen. Een grote klus", aldus Annemarie Manger, Directeur Engineering & Site Services.
Vandaag zamelen de collega’s binnen Tata Steel met diverse acties geld in voor KWF Kankerbestrijding. Dit gebeurt ter gelegenheid van Founder’s Day, de geboortedag van Jamsetji Nusserwanji Tata, de oprichter van het Tata concern.
Elk jaar viert Tata Steel op 3 maart Tata Founder’s Day, de geboortedag van Tata Group oprichter Jamsetji Tata, die dit jaar precies 175 jaar geleden geboren is. Op deze dag wordt geld ingezameld voor de Stichting KWF Kankerbestrijding.
Daan Stienstra is student aan de Rijksuniversiteit Groningen en één van de 25 studenten die begin februari heeft deelgenomen aan de tweedaagse Business Course van Tata Steel. Met 3 snelle vragen kijken wij samen met Daan terug naar dit event.
Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI NIRIA) organiseert jaarlijks de Ingenieur van het Jaar verkiezing. Met deze verkiezing wil KIVI NIRIA de meerwaarde van ingenieurs voor de maatschappij zichtbaar maken. De winnaar is een jaar lang boegbeeld voor het vak van ingenieur. Als sponsor van dit initiatief willen we je aanmoedigen om jezelf of je collega aan te melden.
Op 6 februari vond het symposium Road 2 Success plaats in IJmuiden. Het symposium werd georganiseerd door De Magneet, de young professionals van Tata Steel. Tijdens het symposium waren ongeveer 150 young professionals van zowel Tata Steel en andere organisaties aanwezig.
Levon Aronian heeft de 76e editie van het Tata Steel Chess Tournament gewonnen. Het is de vierde keer dat hij het schaaktoernooi in Wijk aan Zee op zijn naam schrijft. “Dit is mijn favoriete toernooi”, zo zei hij na afloop. Aronian noemde het Tata Steel Chess Tournament eerder al “Het Wimbledon van het schaken”.
Op donderdag 23 januari hebben niet alleen de grootmeesters en schaakliefhebbers Eindhoven aangedaan voor het Tata Steel Chess Tournament, ook studenten met verschillende technische achtergronden hebben Tata Steel op de High Tech Campus bezocht.
In de week van 20 januari openen wij onze deuren voor jongeren die belangstelling hebben voor een opleiding en baan in de techniek. In deze week zijn er verschillende evenementen waarbij je kunt ontdekken of werken en leren bij Tata Steel ook jouw uitdaging is.