24-05-2019
Bij Tata Steel in IJmuiden zijn honderden techneuten verantwoordelijk voor het planmatig onderhoud en oplossen van storingen. Hoe veelzijdig het werk van deze oplossingsgerichte, technisch specialisten is ontdekt Sarah in 5 video's. In deze vlog loopt ze mee met Job, specialist op het gebied van elektrische machines. Op grote hoogte krijgt Sarah een kijkje achter de schermen bij de Hoogovens en laat Job de elektromotoren zien die in de werkplaats worden onderhouden.
Recruiter Arjan neemt je mee voor een kijkje achter de schermen bij de Ovenbouwkundige Dienst van Tata Steel. Wat hebben metselaars en het maken van staal wat met elkaar te maken? Arjan laat zien hoe essentieel het werk van metselaar is in proces van het maken van staal. Onze collega's vertellen meer over hun werk bij Tata Steel.
Recruiter Mike neemt je mee naar het IT-team van o.a. de Koudbandwalserij en Hoogovens. Onze applicaties vereisen een hoge beschikbaarheid doordat deze fabrieksprocessen voor de 24/7-productie van hoogwaardig staal op de site IJmuiden produceren. Onze IT-ers vertellen meer over hun werk bij Tata Steel.
Onze recruiter Maud gaat op bezoek bij Frederik Ravelli werkzaam bij PTC, het interne ingenieursbureau bij Tata Steel. Een aantal jaren geleden heeft Maud moeite moeten doen om Frederik voor ons te winnen. Hoe gaat het nu met hem? Hij werkt aan het grootschalig onderhoudsproject van Hoogoven 6 en vertelt daar meer over in deze vlog. Het is een uniek en grootschalig project! Kijk mee en ontdek meer over jouw carrièremogelijkheden bij Tata Steel.
Arjan loopt in dit vlog een dag met de onderhoudsspecialisten bij Tata Steel mee. Kijk mee en ontdek wat je zoal aan werkzaamheden tegen komt bij het groot onderhoud aan de hoogovens.
Arjan loopt in deze vlog een dag met de logistieke specialisten bij Tata Steel mee. Kijk mee en ontdek wat je zoal aan werkzaamheden tegen komt in dit deel van de fabrieken.
Sarah mocht meelopen met Bryan, specialist op het gebied van meet- en regeltechniek. Op een bovenloopkraan in de Warmbandwalserij laten Bryan en collega Ali zien hoe ze een storing oplossen en werken aan voorspellend onderhoud.
Sarah loopt een dag mee met Emre, specialist op het gebied van automatisering en PLC-techniek. Emre laat Sarah zien hoe hij slijpbanken programmeert en vertelt in de Warmbandwalserij hoe de slijpbank te werk gaat.
In deze vlog loopt Sarah mee met Agnes, specialist op het gebied van telecom. Agnes laat zien hoe ze in de Oxystaalfabriek een controle doet van analoge camera's die zijn omgebouwd naar digitaal. En vertelt Agnes over de uithoeken en bijzondere plekken op het terrein in IJmuiden waar ze komt.
In deze vlog loopt Sarah mee met Maarten, kalibratiespecialist. Maarten laat haar zien hoe hij binnen de slijperij van Tata Steel Packaging metingen kalibreert.
In deze vlog loopt Sarah mee met Job, specialist op het gebied van elektrische machines. Op grote hoogte krijgt ze een kijkje achter de schermen bij de Hoogovens en laat Job de elektromotoren zien die in de werkplaats worden onderhouden.
Mees & Harley volgen de BBL opleiding tot Allround Technicus in Werktuigbouw. In dit vlog nemen zij je mee naar de bedrijfsschool en stageplekken. Kijk je mee?
Arjan loopt in dit vlog een dag met de collega's van railvervoer mee . Kijk mee en ontdek wat de baan van specialist railvervoer inhoudt.
Wesley Bakker en Robbin de Moor nemen je in deze vlog mee naar de open dag op de bedrijfsschool van Tata Steel.
Roy Tromp is Installatiebeheerder bij de Warmband. Kijk mee naar zijn werkdag!
Maar liefst 1.154 spelers, verdeeld over 132 teams en 22 velden, namen deel aan het Tata Steel Beachvolley toernooi! Bijna alle deelnemers verschenen in de speciale teamshirts. In dit vlog gaat Edwin op zoek naar het verhaal achter de shirts.
Lucas Zeper is technisch trainee en hij neemt je in dit vlog mee op reis naar zijn project in Port Talbot. Ontdek meer over zijn project en de activiteiten buiten het werk om.
Frank van der Voort is technisch trainee en hij neemt je in dit vlog mee in zijn werkweek. Kijk mee bij de verschillende projecten en activiteiten buiten het werk om.
Casper van Raamsdonk is docent Procestechniek op de bedrijfsschool en hij neemt je in dit vlog mee naar de Ardennen. Kijk mee en zie hoe de toekomstige procesoperators van de maart 2018 klas worden uitgedaagd in hun introductieweek.
Mijn eerste maand zit erop! Voordat ik werd aangenomen bij Tata Steel was ik ruim vijf jaar werkzaam als Trillingsmeetspecialist bij een bouwkundig inspectie- en expertisebureau. Ik voerde onder andere trillingsmetingen uit aan gebouwen die zijn gesitueerd nabij bouwwerkzaamheden. Uiteindelijk kon ik binnen het betreffende bureau niet meer doorgroeien op het gebied van trillingsmetingen. Tijd voor een nieuwe stap!
Sinds begin van dit jaar werk ik bij Tata Steel. Na mijn studie en promotie, waarbij ik naar natuurlijke stenen heb gekeken, werk ik sinds kort met de synthetische variant. Ik ben begonnen bij het Centre of Expertise Refractories, waar ik me nu aan het inwerken ben op de vuurvaste materialen voor de converter.
“Een tocht op luxe jacht met personeel, ligbedden en cocktails: een heerlijk vooruitzicht om op te vertoeven tijdens de overtocht naar de UK. Maar wie dát had gedacht, viste achter het net...”
Wij willen op alle gebieden duurzaam zijn. Op milieugebied bijvoorbeeld, maar zeker ook op het gebied van arbeidsverhoudingen en werkgeverschap, waarbij de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers veel aandacht krijgt. Ik kan met trots zeggen dat we een modern personeelsbeleid hebben.
“Maandag 4 september is het nieuwe schooljaar gestart, met nieuwe leerlingen, onderwijsmodules, lokalen en materialen.”
Honderden mensen vanuit fabrieken en kantoren bij elkaar, het maakt mij trots. Ieder half jaar organiseren we Town Hall Meetings voor onze mensen in IJmuiden en Port Talbot. Nu stond ik voor de derde keer als CEO voor deze groep collega’s en het blijft bijzonder. Dit keer hebben we naast een terugblik op de bedrijfsresultaten ook aandacht besteed aan de nieuwe missie en strategie: bouwen aan het toonaangevende Europese staalbedrijf dat duurzaam is in alle opzichten.
Bij mijn in dienst treden werd mij verteld dat de Customer Services Representative een spin in het web is en dat geen dag hetzelfde is. Nog altijd kan ik mij volledig aansluiten bij die woorden.
De maatschappij ontwikkelt zich razendsnel op technologisch vlak. Als bedrijf zullen we meer extern gericht moeten zijn om daar op mee te kunnen liften. Door te weten wat er speelt en wat onze klanten nodig hebben. We streven naar een extern gerichte zelfstandige manier van werken, waarin iedereen heel duidelijk weet wat er bereikt moet worden en in staat is om zijn eigen vaardigheden, competenties en persoonlijkheid in te zetten.
De verwachtingen van onze klanten overtreffen: met betere productkwaliteit, met betere services en met hoogwaardige en nieuwe producten. Met deze ambitie zijn we enkele jaren geleden gestart met onder andere het Customer Value programma. Waar staan we nu?
Tijdens een feestje in de privé sfeer krijg ik geregeld de vraag wat ik nou precies doe bij Tata Steel. Met mijn mede Finance trainees ontdekte ik dat wij tijdens de lunch en bij jongerenactiviteiten van de Magneet, deze vraag ook best vaak krijgen. Het is ook niet eenvoudig om van alle 9000 collega’s in IJmuiden te weten wat ze doen, maar het zou wel helpen om in ieder geval een basale kennis van de kernonderwerpen te hebben. Dan weet je wie je voor welke vraag moet hebben en kunnen problemen sneller worden verholpen. Als Finance trainees hebben wij daarom besloten een cursus op te zetten: Finance for Non-Financials.
Bij Inkoop hebben wij Category Managers die, samen met hun teams, specialisten zijn: ieder op zijn of haar gebied. Dit varieert van mineralen en verzekeringen tot walsen. Zij kennen de marktontwikkelingen, de omvang en de spelers. Soms vraag je je af hoe het toch steeds lukt om verder te verbeteren, terwijl er jaar-op-jaar inflatie is.
Naast mijn functie als Productiemanager binnen Packaging ben ik werkzaam als Workstreamlead. In deze rol ben ik projectcoördinator in het verbeterprogramma Customer Value Operations binnen het transformatieprogramma Duurzame Winst.
Wat ik mooi vind aan het werk als Improvement Consultant, is dat ik werk aan verschillende technische verbeterprojecten en dat ik echte impact kan hebben in de operatie van een productielijn. Zo ook voor mijn projecten bij de drie dompelverzinklijnen die we bij Tata Steel hebben.
Technologie ontwikkel je niet alleen, hiervoor werk je in mijn ogen vooral samen met sterke partijen in de markt en luister je goed naar je klanten. Daarom stap ik als manager externe samenwerkingen R&D regelmatig voor een avontuurtje buiten de deur.
Het is bijna december 2016, een jaar geleden zat ik midden in mijn afstudeerstage en binnenkort start ik in het Young Professional programma Max in Maintenance. Een jaar, drie fabrieken en drie functies verder, maar bij één bedrijf.
Het is elke keer opnieuw weer spannend. Het brandalarm dat afgaat en de semafoon die je duidelijk maakt dat je snel naar de kazerne moet komen. Werken voor de vrijwillige bedrijfsbrandweer is echter ook veel trainen en vooral in teamverband werken aan de veiligheid van je collega’s en de omgeving.
“Staal is… staal is staal toch?” Die vraag krijg ik regelmatig. Ik moet eerlijk bekennen dat ik voordat ik bij Tata Steel begon met werken ook weinig besef had van hoeveel verschillende staalsoorten er zijn en hoe deze zoal allemaal afgewerkt kunnen worden. Laat staan welke stappen gevolgd moeten worden om het gewenste eindproduct te krijgen. I was about to find out.
Voor mijn tweede opdracht in het Business Traineeship van Tata Steel nam ik plaats in het transitie team voor de IT afdeling. In deze afdeling werd veel veranderd, waar het uiteindelijke resultaat moest leiden dat veel van het IT werk wordt gedaan door de IT partners. Wederom een complex en leerzaam project.
Het technisch beheer team van de Verflijn heeft na de bouw van de Finishing Line 32 (FL32) ook de verantwoordelijkheid genomen om deze ultra moderne automotive lijn klaar te maken voor productie. En dat met maar één extra beheerder.
Direct na de start van mijn traineeship ben ik als projectleider voor het programma Cost Liquid Steel gaan werken aan een interessant project. Het zogeheten ‘first in, first out principe” laten we los. De mengers worden niet langer op volgorde van binnenkomst geleegd en dat klinkt gemakkelijker dan het is. Je hebt namelijk te maken met factoren als de temperatuur van het ruwijzer. Daarbij kan je een menger vol met gloeiend heet ruwijzer ook niet té lang laten wachten op de beste match met de Staalfabriek.
In een nieuwe functie waardevol gebruik maken van je opgedane ervaring. Iets wat voor mij zeker geldt! Ik werk nu zo’n zes maanden met veel plezier in mijn nieuwe functie. En ja… brede kennis van bedrijfsprocessen helpt dan flink mee.
Het leek hier wel een kroeg, een kroeg waar je eigenlijk te vroeg naar toe bent gegaan. Je weet dat je vrienden zo komen of de gezelligheid straks gaat beginnen, maar je zit nu echt alleen aan de bar met je ene maatje...
Tijdens het laatste jaar van mijn master Energy Science aan Universiteit Utrecht begon ik mij te oriënteren op de arbeidsmarkt. Je moet toch wat als je straks je papiertje op zak hebt. Een management traineeship leek mij altijd een heel goede manier om je carrière te starten. Je bent direct bezig je verder te ontwikkelen en doet werk ervaring op in verschillende afdelingen/functies, vaak met een jonge, ambitieuze groep afgestudeerden. Het indrukwekkende productieproces bij Tata Steel en de interessante situatie waarin het bedrijf zich momenteel bevind waren voor mij de voornaamste redenen om daar halverwege mijn laatste masterjaar vast een sollicitatiebrief naartoe te sturen.
Na maandenlange voorbereiding van zowel de projectgroep IHRC en van technisch beheer van de Warmbandwalserij was het dan eindelijk zo ver. De start van de onderhoudsjaarrevisie, een project met een doorlooptijd van 144 uur. Een revisie waarin ruim 580 onderhoudsactiviteiten plaats vinden, variërend van kleine onderhoudsklusjes tot forse onderhoudsklussen.
Samen met twaalf collega’s ben ik tijdens een tweedaagse training meegenomen in de mogelijkheden voor het ontwikkelen van onze eigen leiderschapskwaliteiten. Tata Steel ziet deze training als een kans om een sterk fundament in de organisatie te leggen voor een jonge leiderschapsrol.
Tata Steel doet mee in een zogenaamde Global Corporate Challenge. Een uitdaging die mensen bewust moet maken van hun leefwijze. Na de eerste week vertrouwde ik mijn bevindingen van deze challenge aan de digitale wereld toe. Tijd voor een update, de eerste helft zit erop, de tweede staat in de steigers.
Een enorm terrein, gigantische machines en super heet staal; dat is de wereld die ik drie maanden geleden binnenstapte. Als net afgestudeerde student Werktuigbouwkunde had ik gesolliciteerd voor het Technisch Traineeship van Tata Steel. Ik kreeg een plek aangeboden op de onderhoudsafdeling, die voor de gehele site lange termijn onderhoudsplannen maakt en projecten opstart om vaak voorkomende storingen op te lossen.
Tata Steel doet mee in een zogenaamde Global Corporate Challenge. Een uitdaging die mensen bewust moet maken van hun leefwijze. Deze Challenge is een initiatief, wat dat naar mijn idee op een toch wel heel ludieke wijze doet.
De Warmbandwalserij is een enorme fabriek midden op het terrein van Tata Steel. Vuistdikke plakken staal van een paar meter komen hier binnen om te worden omgevormd tot opgerolde rollen staal van tientallen meters lang. Hiervoor wordt het staal verwarmd, gewalst en uiteindelijk gewikkeld op een enorme haspel. En binnenkort wordt de oude haspel vervangen door een nieuwe.
Als binnenkomende Business Trainee was één van de eerste dingen die ik te horen kreeg dat er een opdracht voor mij in Engeland lag. Zelf heb ik al een aantal jaren in het buitenland doorgebracht en zei dus direct “Ja!”. Samen met een andere Business Trainee werd ik geplaatst in Corby, een stad tussen Leicester en Cambridge. De stad zelf wekte na een korte zoektocht naar informatie niet de meest spetterende indruk. Gelukkig ligt het wel op een ideale locatie, waardoor steden als Londen, Cambridge, Birmingham, en Oxford eenvoudig te bereiken zijn. Mede hierdoor heb ik in het eerste halve jaar veel van Engeland kunnen zien!
Afgelopen september ben ik begonnen in het Business Traineeship van Tata Steel. Voordat ik door de selectieprocedure kwam werd mij de vraag gesteld bij welke afdeling ik zou willen beginnen. Ik heb Supply Chain Management gestudeerd, het zou dus voor de hand liggen dat ik bij Supply Chain of Procurement zou beginnen. Ik heb echter toch gekozen voor het onbekende en heb aangegeven dat ik bij IT zou willen beginnen.
Afgelopen maand heb ik met de Magneet, de vereniging voor young professionals van Tata Steel, een symposium georganiseerd. De dag draaide om de toekomst van de zware industrie in Europa. Er waren 200 mensen op het evenement afgekomen uit binnen –en buitenland van zowel Tata Steel, andere bedrijven en de politiek. Ik had echt nooit verwacht dat ik na 6 maanden werken bij Tata Steel al zo’n groot evenement neer zou zetten!
In Giethal 2 van de Staalfabriek verzorgen 2 gietkranen het transport van pannen vloeibaar staal tussen de converter dwarstransporten, de panbehandelingsinstallaties en de continugietmachines. Gietkraan 23 is al sinds 1968 in bedrijf en is aan het einde van zijn technische levensduur. Op basis van levensduurberekeningen en de genomen veiligheidsmaatregelen is vastgesteld dat gietkraan 23 uiterlijk eind 2016 uit bedrijf genomen moet worden. Dit is de basis geweest voor het opstellen van een investeringsvoorstel voor het vervangen van deze kraan: Gietkraan 23 wordt Gietkraan 25.
Een interessant project. Het vervangen van één van de meest gebruikte kranen binnen de Warmbandwalserij, één van de fabrieken van Tata Steel in IJmuiden. Doelstelling van dit project is om de levensduur van de kraan met 10 jaar te verlengen.
Ieder jaar vieren wij op 3 maart de verjaardag van Tata Group oprichter Jamsetji Tata. In 2016 zou de man 176 jaar geworden zijn. Wij vieren dit op een bijzondere manier met een van de Tata waarden op de voorgrond: Zorgen voor je omgeving.
Voor een autofabrikant is de oppervlakte kwaliteit van een autodeur, dak of motorkap van groot belang. Dit is ten slotte een van de eerste dingen waar je naar kijkt als je een auto koopt. Het zal je niet verbazen dat er bijzonder veel aandacht wordt besteed aan het voorkomen van oppervlakte fouten op ons verzinkt product. Er zijn echter fouten die pas zichtbaar worden zodra de autodeur in vorm wordt geperst bij de autofabrikant. Dit fenomeen was tot voor kort nog moeilijk te voorspellen.
Bij de zoektocht naar een baan komen velen voor de vraag te staan of je liever voor een groot bedrijf of voor een klein bedrijf zou willen werken. Zo ook ik. Ik kon de vraag niet goed beantwoorden, want beiden hebben zo hun voordelen. Na een jaar bij een groot bedrijf gewerkt te hebben, deel ik graag met jullie 3 persoonlijke redenen waarom het werken bij dit grote bedrijf mij zo goed bevalt.
De zon komt op boven het Noordzeekanaal als ik vrolijk uit een van de kantoren bij de ertsvelden stap. Vol energie stap ik in een nieuwe uitdaging, met waardevolle ervaring in mijn rugzak.
Stel je voor dat een Hoogoven of een Warmbandwalserij plotseling stil komt te liggen. Dit zou grote gevolgen kunnen hebben voor onze klant en het bedrijf. Achter de schermen wordt hard gewerkt om er voor te zorgen dat de installaties draaien zonder dat er sprake is van dergelijke incidenten.
Het jaar 2015 is voor mij voorbij gevlogen! Na mijn masteropleiding Chemistry & Science Based Business aan de Universiteit Leiden vond ik in de vacature voor Buyer Chemicals dé commerciële baan waar ik naar zocht. Voor mij stond 2015 in het teken van 3 persoonlijke ontdekkingen. Ten eerste: Hoe pak je de inkoop van chemicaliën aan? Daarnaast: Het belang van goede communicatie en tot slot: Zakenreis naar Wales.
In 2009 ben ik lid geworden van de Tata Steel runners, een runnersclub voor medewerkers, die sinds 2005 bestaat. Een vrijblijvende club waar je lid van kan worden zonder kosten. Wat mij zo aanspreekt is dat dit lidmaatschap mij meer heeft gebracht dan alleen een goede conditie.
Om optimaal in te spelen op de toekomstige staalmarkt lopen er binnen IJmuiden veel verbeteringsprojecten. De eisen van onze klanten worden steeds strenger en daarom moet er continu verbeterd worden om deze hoge kwaliteitseisen te kunnen leveren. Dit zijn geweldig mooie projecten aan enorme installaties. Projecten waarbij je direct een bijdrage kan leveren aan de toekomst van het bedrijf, maar vooral kunt smullen als techneut!
“Nie erblickst du mich da, wo ich dich sehe“, pronkt heel groot aan de zijkant van mijn appartementencomplex. Vrij vertaald staat er: Jij ziet mij nooit daar, waar ik jou aanschouw. Dit is waar ik dagelijks mee te maken heb in een SWAT-team.
De afgelopen zeven maanden heb ik in Port Talbot samen met mijn Britse collega’s aan de transformatie van Strip Products UK gewerkt. Een geweldige en leerzame ervaring: ik heb veel geleerd over de Britse staalfabriek en de cultuurverschillen tussen de Nederlanders en de Welsh.