Coen van der Linden

MSc Mechanical Engineer aan de Technische Universiteit Delft, track Transport Engineering and Logistics (TEL)

Wat kan je over je afstudeeropdracht vertellen?

Het overgrote deel van het interne transport van staal binnen Tata Steel in IJmuiden wordt gedaan met het eigen spoornetwerk. Dit netwerk, bestaande uit 90km spoor, 294 wissels, 13 locomotieven en 360 wagons, bedient rond de 28 verschillende locaties zoals fabrieken, opslag- en exporthallen. De totale productie van staal in de fabrieken gaat flink worden uitgebreid over de komende jaren.

Echter is het niet bekend of de capaciteit van het railnetwerk voldoende is om ook in de toekomst aan deze groeiende transportvraag te kunnen voldoen. De complexiteit is enorm, onder andere vanwege de grote aantallen en verschillende type wissels, wagons en locomotieven. Mijn opdracht is om uit te zoeken waar in de toekomst de bottlenecks zullen ontstaan, hoe deze te voorkomen en hoe de algemene transportcapaciteit kosteneffectief verhoogd kan worden.

Waarom heb je gekozen voor Tata Steel?

Ik wil graag met een tastbaar product en productie bezig zijn, en ik kan geen betere plek bedenken dan Tata Steel. Staal produceren gebeurt hier al bijna 100 jaar, en dit proces is op zichzelf vrij simpel. Het is het in goede banen leiden, het automatiseren en het verbeteren hiervan waar de uitdagingen liggen. De schaalgrootte van alles is enorm, waardoor kleine veranderingen grote impact kunnen hebben. Bij mijn eigen opdracht kijk ik bijvoorbeeld naar lokale besparingen op de route van de trein van 1 minuut. Dit lijkt klein, maar als je bedekt dat deze locomotief bijna 2000 ton aan gloeiende rollen staal vervoert kan je begrijpen dat dit een enorme verbetering met zich mee kan brengen.

Welk beeld had je voorafgaand van Tata steel?

Ik had zelf eens gekeken op Google Maps naar het terrein van Tata Steel. Dit beslaat een groter oppervlak dan de grachtengordel van Amsterdam! Dat hier een kolossaal proces aan de gang moest zijn was meteen duidelijk. Tata Steel leek mij een ouderwets overblijfsel uit de industriële revolutie, maar niets is minder waar! Nu ik hier langer rondloop zie je hoe geavanceerd het proces op veel plekken is. Gelukkig valt er ook nog genoeg te verbeteren.     

Als je jouw stageplek aan jouw vrienden omschrijft, wat vertel je dan?

Inhoudelijk ben ik enorm vrij in welke richting ik mijn opdracht stuur. Dit is erg prettig, want heel veel processen binnen Tata Steel worden op een bepaalde manier gedaan "omdat dit altijd zo gebeurt". Door als buitenstaander met een frisse blik hiernaar te kijken, en door de vrijheid die ik krijg binnen Tata Steel, blijft het mogelijk om op een abstracter niveau te kijken naar processen die al 30 jaar hetzelfde zijn.

Verder is het vergaren van informatie af en toe hectisch, maar daardoor niet minder leuk. Met 9000 werknemers duurt het soms even voordat je de juiste persoon vindt, maar als je deze persoon vindt is het super zinvol. Werknemers zijn erg trots op hun deel van het proces, en daarom leggen ze maar al te graag met passie en energie aan jou uit hoe het werkt. 

Welk moment is het je meest bijgebleven?

Het meerijden op een locomotief onder een hoogoven, waar vervolgens 150 ton vloeibaar ijzer werd afgetapt, was erg indrukwekkend. Dit is een magische moment. Aan de ene kant van het terrein komen enorme schepen binnen met alle grondstoffen, die via verschillende processtappen in de hoogovens terecht komen. Als dit dan als vloeibaar ijzer uit de hoogovens gespoten komt in een speciale torpedo locomotief, is dat prachtig.   

Wat maakt je afstudeerstage interessant?

Elke dag leer je nieuwe aspecten van het bedrijf en de processen. De eerste maand ging ik vaak tijdens de lunchpauze een rondje rijden over het terrein, elke keer naar een ander gebied, puur uit interesse om te kijken wat daar gebeurt en hoe dit werkt. Nog steeds komt het voor dat ik een afspraak met iemand heb en dat ik in een gebouw kom waarvan ik niet wist dat dit bestond. Een persoonlijke uitdaging voor mij wordt om uit mijn complexe theoretische afstudeeropdracht toepasbare en uitvoerbare verbeterpunten te extraheren. 

Ook afstuderen bij Tata Steel?

Klik hier voor een overzicht van stageplaatsen en afstudeeropdrachten.